Rus ve Ukraynalı terk ediyor: Dev 'balon' patlamak üzere

 Alanya Haber giriş: 19 Temmuz 2024, Cuma 19:19., Güncelleme: 3 ay önce
Rus ve Ukraynalı terk ediyor: Dev 'balon' patlamak üzere
Abone ol

Yıllardır düzenli olarak artan Türkiye'de ikamet eden Rus sayısı, ilk kez 2023 yılında azaldı. Geçen yıl nette 43 bin 642 Rus, Türkiye'yi terk etti. Hızlı bir şekilde artan Rus ve Ukraynalı nüfusu özellikle Akdeniz'de inşaat ve emlak sektörünü kontrolsüzce şişirilen dev bir balon haline getirdi. İkamet sorunuyla birlikte Türkiye'deki bu kaçışlar balonun(emlak/inşaat) patlamasına neden olmak üzere. Olası krizin ülkedeki tüm sektörü ciddi anlamda etkileyebileceği ifade ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı 'uluslararası göç istatistikleri'nde ilginç detaylar yer aldı. 

Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 714 bin 579'a yükselerek rekor kırarken, Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ardından bu kalemde ikinci sırada yer aldı.

43 BİN 642 RUS TÜRKİYE'Yİ TERK ETTİ.

2022'de Ukrayna savaşının ve yaptırımların etkisiyle Türkiye'ye nette 87 bin 924 Rus göç ederken, 2023'te tablo tersine döndü ve nette 43 bin 642 Rus Türkiye'yi terk etti. 

UKRAYNALILAR DA DÖNDÜ
2022'de nette 28 bin 304 Ukrayna vatandaşı Türkiye'ye göç ederken, bu rakam 2023'te terse döndü ve nette 8 bin 396 kişi Türkiye'den ayrıldı.

2023'te 8 bin 499 Ukrayna vatandaşı Türkiye'de göç ederken, 16 bin 895 Ukraynalı ise Türkiye'den ayrıldı.

Rus ve Ukraynalı terk ediyor: Dev 'balon' patlamak üzere
AI Dale temsili görsel

KONUT SEKTÖRÜNÜ SARSTILAR
2022'de savaştan kaçan Rusların gelişiyle kiralık ve satılık konut fiyat artışında Türkiye'nin zirvesine yükselen Antalya, Rusların geri dönüşünün de etkisiyle Şubat 2024'te listenin dibine demir atmıştı.

Şubatta yıllık resmi enflasyon yüzde 67,07 olurken Antalya genelinde ortalama yıllık kira artış oranı yüzde 25'te kalmıştı.

İKAMET YASAĞI ACİLEN KALDIRILMALI

Şubatta Türkiye genelinde satılık konut metrekare fiyatlarında yıllık bazda en düşük ikinci artışın görüldüğü il, yüzde 38,1'lik oranla Antalya olmuştu. Alanya'da ise hızlı gelişen emlak/inşaat sektörü batma noktasında. İkamet alamayan yatırımcı  şehri terk ederken kredilerle ve ileri vadeli ödemelerle inşa edilen konut stoğu da elde kaldı. Büyük kriz yaşanan sektör için kurtarma adımları atılmadığı taktirde büyüklü/küçüklü esnaf demeden kriz herkesin kapısına dayandı. Sektör temsilcileri acilen 'ikamet yasağı' konusunun masaya yatırılmasını talep ediyor.