Jeofizik Mühendisi Kaptanoğlu: Depremde bilimsel çözümler aşikardır
Bugün saat 16:51 sularında Alanya'da meydana gelen deprem korku ve paniğe neden oldu. 4.6 büyüklüğündeki depremi Tosmur Mahallesi ve Alanya Merkezli küçük çaplı 3 artçı sarsıntı daha takip etti. Vatandaşlar depremin tekrar edip etmeyeceği endişesine kapılırken bilim adamlarından depremle ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Jeofizik Mühendisi İhsan Erman Kaptanoğlu 'Bilinçli ülkelerin yaptığı gibi en ufak bir depremde panik olup sokağa dökülmek yerine yapı stoklarımızı elden geçirip güvenli yapılar inşa etmeliyiz. Bizi koruyacak olan mühendislik ve bilim çözümlerine daha fazla yakınlaşmamız gerektiği aşikardır' dedi.
Alanya'da büyük panik ve korkuya neden olan depremin ardından açıklama yapan Alanya Kent Konseyi Danışma Kurulu Üyesi Jeofizik Mühendisi İhsan Erman Kaptanoğlu Helen Yayı'na dikkat çekere geçmiş tarihlerde aynı bölgelerde 5 farklı depremin yaşandığını belirterek 'Deprem bilinçli ülkelerin yaptığı gibi en ufak bir depremde panik olup sokağa dökülmek yerine yapı stoklarımızı elden geçirip güvenli yapılar inşa etmeliyiz. Bizi koruyacak olan mühendislik ve bilim çözümlerine daha fazla yakınlaşmamız gerektiği aşikardır.' ifadelerine yer verdi.
Kaptanoğlu'nun açıklamasının tamamı;
3 Ocak 2025 tarihinde saat 16:51 dolaylarında Akdeniz içerisinde Antalya Körfezi içerisinde yer alan Aksu Sismik Boşluğu olarak adlandırılan bölgede AFAD’ın ilksel çözümlerine göre yaklaşık 7 km odak derinliğinde 4,5 Mw büyüklüğünde, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün ilksel çözümlerine göre de yaklaşık 12 km odak derinliğinde 4,5 Mw büyüklüğünde orta şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin derinliği ve büyüklüğü ilksel çözümler olup, daha sonraki çözümlemelerle revize edilecektir.
'YÜZEYE SIĞ BİR DEPREM'
Depremin merkezi, Alanya’ya çok yakın olması sebebiyle ve yüzeye yakın sığ bir deprem olması sebebiyle bu kadar şiddetli hissedilmiştir. T.C. Antalya Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre bölgede sıva dökülmeleri ve bazı eski yapılarda ufak çatlaklar dışında herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
Bu deprem Kırkkavak-Anamur Fay Zonu üzerinde, Aksu Bindirmesinde gerçekleştiği görülmekte olup, bu fay zonu şekilde de görüldüğü gibi Mersin taraflarından Akdeniz içerisine doğru kırılmakta, Alanya merkeze yaklaşık 4-5 km mesafeden Akdeniz içerisinde ilerleyip, Manavgat taraflarında tekrar kara içerisine girmektedir.
Bölgedeki depremler Helen-Kıbrıs Dalma-Batma Zonu olarak daha önceden de defalarca bahsettiğimiz bölge ile ilişkili depremlerdir. Bu bölgedeki depremler Afrika levhasının, Anadolu levhası altına dalması sonucunda oluşan gerilmelerin bir sonucudur. Bu bölgede daha önceden binlerce deprem meydana gelmiş olup daha niceleri de olmaya devam edecektir. Son 4 sene içerisinde Aksu Sismik Boşluğu olarak adlandırılan bölgede 4 ve üzeri büyüklüklerde bugünkü deprem dahil 4 deprem meydana gelmiştir.
- 05.10.2020 – 5,2 büyüklüğünde
- 11.11.2023 – 4,2 büyüklüğünde
- 29.11.2023 – 4,8 büyüklüğünde
- 03.01.2025 – 4,5 büyüklüğünde
Bu depremi diğer Akdeniz Körfezi depremlerinden ayıran özellik ise Alanya Merkeze bu kadar yakın ve sığda gerçekleşmiş olmasıdır.
Son dönemlerde Antalya Körfezi üzerinde 4,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerin sayısında bir artış gözlenmekte olup, Özellikle Ege Yayının Aksu bindirmesi ve bu bölgedeki sismik boşluk olarak adlandırılan bölge dikkatle izlenmelidir.Unutulmamalıdır ki depremler afete dönüşmek zorunda değildir. Deprem bilinçli ülkelerin yaptığı gibi en ufak bir depremde panik olup sokağa dökülmek yerine yapı stoklarımızı elden geçirip güvenli yapılar inşa etmeliyiz. Bizi koruyacak olan mühendislik ve bilim çözümlerine daha fazla yakınlaşmamız gerektiği aşikardır.
'ALANYA DEPREMİ NEDEN ŞİDDETLİ HİSSEDİLDİ'
Depremin derinliğinin 7 km olması sebebiyle odak noktasının Anadolu Plakası içerisinde olduğu bilgisini bize vermektedir. Bu da depremin Alanya’da neden şiddetli hissedildiği hakkında bize bilgi verir. Eğer kırılmanın odak noktası daha derinde Afrika Plakası içerisinde gelişmiş olsaydı bu kadar şiddetli hissedilmezdi. Bu bölgede Akdeniz içerisinde çukurluklar ve hendekler olup, sismik boşluk olarak tanımlanan bir bölgedir. Sismik boşluk, eskiden büyük depremler yaratmış olup, uzunca bir süredir suskun olan ve deprem üretmesi beklenen fayların olduğu bölgelere verilen bir addır.