Dünyayı Siber Kriz vurdu: Microsoft ve CrowdStrike hisselerinde büyük kayıp

 Genel Haber giriş: 19 Temmuz 2024, Cuma 18:28., Güncelleme: 2 ay önce
Dünyayı Siber Kriz vurdu: Microsoft ve CrowdStrike hisselerinde büyük kayıp
Abone ol

Dünya genelinde hava yolu şirketleri ve bankalar dahil birçok sistemde teknik aksaklık yaşanıyor. Sky News yayın yapamadı, dünya çapında uçuşlarda aksaklıklar meydana geldi. Bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde sorun yaşanıyor. Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım sorunu sonrası bu iki şirketin hisseleri düşüş kaydetti.

Global ölçekte hava yolu şirketleri, bankalar ve sağlık sistemlerinde özellikle Microsoft hizmetlerine erişimde sabah saatlerinden itibaren teknik aksaklık yaşanıyor. 

FAA, Delta, United ve American Airlines uçuşlarının iletişim sorunu nedeniyle durdurulduğunu açıklarken Türkiye'de de Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi. 

HAVAALANLARINDA KAOS
Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) göre, Delta, United ve American Airlines dahil olmak üzere birçok büyük ABD havayolunun tüm uçuşları iletişim sorunu nedeniyle bu sabah iptal edildi.

FAA, yer durağının, varış noktalarına bakılmaksızın havayollarının tüm uçuşlarını etkilediğini söyledi.

SORUN TÜM SEKTÖRLERE YANSIDI 
Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.

Siber güvenlik devi CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor. CrowdStrike, global olarak yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için "geçici" bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'tan yapılan açıklamada da Microsoft 365 sistemindeki çeşitli uygulamaları etkileyen teknik sorunun araştırıldığı kaydedildi. 

Dünya genelinde hava yolları dahil çeşitli sektörlerde faaliyetleri aksatan küresel yazılım sorunu, CrowdStrike ve Microsoft'un hisselerini de olumsuz etkiledi.

ABD'de piyasaların açılmasının ardından Teksas merkezli CrowdStrike'ın hisseleri, Türkiye saatiyle 16.31'de yüzde 14'ün üzerinde değer kaybetti.

Dünyayı Siber Kriz vurdu: Microsoft ve CrowdStrike hisselerinde büyük kayıp
Dünyayı Siber Kriz vurdu: Microsoft ve CrowdStrike hisselerinde büyük kayıp

Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'ın Üst Yöneticisi (CEO) George Kurtz, X hesabından yaptığı açıklamada, CrowdStrike'ın Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif çalıştığını belirterek, "Bu, bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit ve izole edilmiş ve bir düzeltme tanımlanmıştır." ifadelerini kullanmıştı.

Microsoft'un hisseleri de açılışın hemen sonrasında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Şirketin hisselerindeki düşüş, Türkiye saatiyle 17.00 itibarıyla yüzde 1'in altına indi.

Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsasında, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirilmişti.