Çavuşoğlu'nun 'Sisi' paylaşımı yeniden gündem oldu

 Alanya Haber giriş: 05 Eylül 2024, Perşembe 21:26., Güncelleme: 2 ay önce
Çavuşoğlu'nun 'Sisi' paylaşımı yeniden gündem oldu
Abone ol

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Ankara’da yaptığı resmi görüşme sonrası 'AKP'nin dış politika özeti' gibi paylaşımlar sosyal medyada elden ele dolaşıyor. Bu dolaşımların önemli bir kısmını ise AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Türkiye’de darbelerin destekçisi, Esed’in yakın dostu CHP’nin simdi de Mısır’da Sisi ve darbecilere koşmasına şaşırmıyoruz” paylaşımı oluşturuyor.

AKP'nin son yıllarda yaşadığı dış politika değişiklikleri, eski söylemlerle çelişen yeni adımlar, özellikle sosyal medyada dikkat çeken paylaşımlarla sıkça gündeme geliyor. Bunların en çarpıcı örneklerinden biri, AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2013 yılında attığı bir tweetin, Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Ankara’da yaptığı resmi görüşme sonrası yeniden dolaşıma girmesiyle görüldü.

"DARBECİLERLE KONUŞMASINA ŞAŞIRMIYORUZ"

Çavuşoğlu'nun 'Sisi' paylaşımı yeniden gündem oldu
Çavuşoğlu'nun 'Sisi' paylaşımı yeniden gündem oldu

Sözcü'nün gündeme taşıdığı paylaşımlarda Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Sisi’ye sert ifadeler kullandığı yıllarda CHP’yi Suriye Devlet Başkanı Esad ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile yakın ilişkiler yürüttüğünü öne sürerek suçlamalarda bulunmuş ve “Türkiye’de darbelerin destekçisi, Esed’in yakın dostu CHP’nin simdi de Mısır’da Sisi ve darbecilere koşmasına şaşırmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

DAHA ÖNCE 'DARBECİ', 'DİKTATÖR' DEMİŞTİ

Aradan yıllar geçti ve dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, beraberindeki heyetle birlikte birtakım resmi ziyarette bulunmak için Ankara’ya geldi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce hakkında ‘zalim’, ‘katil’, ‘darbeci’ ve ‘diktatör’ gibi ifadeler kullandığı Sisi’yi, Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen resmi törenle karşıladı. Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer siyasetçiler eşlik etti.

“SİSİ Mİ DİYECEĞİZ, BİNALİ YILDIRIM MI DİYECEĞİZ?”

2013’te, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş ve Mısır’daki darbe süreci nedeniyle iki ülkenin liderleriyle gerilimli ilişkileri varken, Çavuşoğlu’nun tweetinde CHP’yi, Sisi’yi ve Esad’ı desteklemekle suçlayan ifadeler yer alıyordu. Çavuşoğlu’nun bu paylaşımları, Erdoğan’ın o dönemde Sisi’ye yönelttiği sert ifadelerle paraleldi.

Erdoğan, Sisi’yi "zalim", "katil", "darbeci" ve "diktatör" olarak nitelendirirken, bu söylemler 2019 yerel seçimlerinde bile kullanıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Erdoğan, “Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz?” diyerek Sisi karşıtlığını seçim kampanyasında kullandı. Ancak yıllar sonra, Erdoğan’ın Sisi ile Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı sıcak karşılamanın görüntüleri, AKP’nin zamanla değişen dış politikasıyla ilgili eleştirilerin odağı haline geldi.

Çavuşoğlu'nun 'Sisi' paylaşımı yeniden gündem oldu
Çavuşoğlu'nun 'Sisi' paylaşımı yeniden gündem oldu

Benzer bir dönüşüm Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad konusunda da yaşandı. Bir zamanlar "Kardeşim Esad" olarak adlandırılan Esad, Suriye’deki iç savaşla birlikte "Katil Esed" oldu ve Erdoğan, sıkça Esad karşıtı sert söylemler kullandı. Ancak zamanla Türkiye-Suriye ilişkilerinde normalleşme adımları atılmaya başladı. Erdoğan, 2024 yılına gelindiğinde, Esad ile tekrar görüşmelerin başlayabileceğini ve "Sayın Esed" ifadesiyle daha önceki sert söylemlerini yumuşattığını açıkladı.

Bu gibi örnekler, AKP’nin dış politikadaki pragmatik tutumunun nasıl keskin değişimler geçirebildiğini gözler önüne seriyor.