Okullarda temizlik veli, öğrenci ve öğretmenin sırtına yıkıldı

Sözde kamuda tasarruf gerekçesiyle okullardaki temizlik personeli görevlendirilmesi sınırlı sayıda yapıldı veya hiç yapılmadı. Okulların birçok ihtiyacında olduğu gibi temizliğin de veliler ve öğrencilerin sırtına yıkılmasına tepki gösteren veliler 'Salgının olduğu, hastalıkların kol gezdiği günümüz şartlarında pamuklara sarmaladığımız bebeklerimizi, çocuklarımızı hijyenik bir ortam bile sağlamayan okullara nasıl gönderelim..' sözleriyle isyan etti. Manavgat Çeltikçi İlkokulu'nda bir veli okul tuvaletini kaydederek 'Buraya çocuğumu nasıl göndereyim şimdi' dedi. Okulun ilk günü kaydedildiği iddia edilen görüntüler ise durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

© Alanya Gazetesi

2024-2025 eğitim öğretim yılı ‘Kamuda Tasarruf Tedbirleri’nin kriziyle başladı. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullara ayırdığı bütçe zaten yetersiz kalırken bazı okulların yasak olmasına rağmen 'kayıt parası' adı temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıkları öne sürülüyor. 

Kırtasiye, okul kıyafeti, servis ücretine gelen fahiş zamlarla beli bükülen veliler Kamuda tasarruf gerekçesiyle okullarda görevlendirilmeyen temizlik görevlerini de üstlenmeleri talep ediliyor. Bazı öğrenci velileri çocuklarının okullarda temizliğe zorlandığını öne sürüyor. 

Temizlik emekçilerinin istihdamı da 'kayıt parası', 'aidat', 'bağış' adı altında velilerden toplanan paralarla çözülmeye çalışılacak. Yoksul mahallelerdeki okullar da her alanda yaşadıkları eşitsizliği şimdi de temizlik, sağlık konusunda yaşıyor..

'OKULLARDA TEMİZLİK VE HİJYEN KRİZİ'
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak:
"Temizlik ve hijyen konusunda çok ciddi bir eksikle başlıyor okullar. Okul yararına programdan, yeni bir programa geçtiler maalesef. Daha önceden İŞKUR üzerinde gelip temizlik işlerine bakan personeller vardı. Yeni uygulamayla bir çalışan okulda en fazla 22,5 saat kalacak. Ya bu süreyi 3 güne bölecekler ya da yalnızca sabah saatlerinde gelecekler. Diğer zamanlarda temizlik yapılmayacak.

Normalde her teneffüsten sonra muhakkak tuvaletler temizlenir, su tutulur, koridorlar temizlenirdi. Ancak bu artık böyle olmayacak ve okullar bir temizlik problemiyle karşı karşıya. Çocuk sağlığı açısından, çocukların hijyen kaynaklı sağlık sorunlarına maruz kalması açısından da çok ciddi bir tehlike barındırıyor." dedi.

ÖĞRETMENLERE 'TEMİZLİKÇİ', 'BOYACI' GÜZELLEMESİ

Uzun süredir öğretmenlerin okullarını, sınıflarını temizlediği, boya, onarım işlerini yaptığı görüntüler başta MEB’in internet siteleri olmak üzere birçok yerde paylaşılıyor, servis ediliyor. Her öğretmen, her koşulda ve her zaman okulları, sınıfları çocuklar için hazır hale getirmek için sonsuz emek verir. Ancak sorun, MEB’in yaptığı güzellemelerin amacının 'Öğretmenlik' mesleğini itibarsızlaştırmak için daha kötü hangi ifade kullanılabilirdi ki?

 

Manavgat Çeltikçi İlkokulu'nda bir veli tarafından kaydedilen okul tuvaleti;

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Alanya Gazetesi (@alanya_gazetesi)'in paylaştığı bir gönderi

Profesör Daron Acemoğlu Nobel alan 3. Türk oldu
230 bin öğretmenin beklediği kanun dün TBMM'de yasalaştı: Öğretmene dokunan yandı!
Alanya'da güneşlenen Rus turist hayatını kaybetti
Oğlunu öldürüp eşini de ağır yaralayan şahıs tutuklandı
Skandal: Belediyenin eski araçlarını temizleyip 'yeni alındı' denilmiş
İstilacı Sivrisinekler Alanya'da
MÜSİAD’DAN eğitime özel destek
Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi