Minik öğrenciler Yelli Yelemeç Etkinliği'nde benzersiz bir deneyim yaşadı
Alanya Nezihat Abdullah Doğan İlkokulu 4/A Sınıfı öğrencileri somut olmayan kültürel miraslarımızdan 'Yelli Yelemeç' etkinliğinde benzersiz bir deneyim yaşadı. Örf. adet ve geleneklerimizin gelecek nesillere aktarımının önemine dikkat çekilen etkinlikte öğrenciler bir gelenek ve oyun olduğu üzere evlerden un, şeker ve yağ topladı. Toplanan malzemelerle un helvası yapıldı, kelime oyunu oynandı ve çocuklar belki de hayatları boyunca bir daha şahit olamayacakları benzersiz anları tecrübe edindi.
Moderatörlüğünü Uzman Müzeolog Selman Korkmaz ve Sınıf Öğretmeni Fatma Erdoğan'ın üstlendiği etkinlik Tepe Mahallesi Araplı mevkiinde Ayşe Tayyar ve Ayşe Sevimler'in de konuk olduğu Fatma Kutu teyzenin tarih ve Alanya kokan evinde gerçekleştirildi.
Gönlü kadar zengin ikramlarıyla çocukların kalbinde sevgi ve saygı kazanan ev sahibi Fatma Teyze misafirperverliği ile, yaşanmış hayat hikayeleriyle de Ayşe Tayyar teyze minik öğrencilerin ilgi odağı oldu. Alanya'nın somut olmayan kültürel mirasının gelecek nesillere aktarımının sağlanması amacını güden etkinlik, kültürel mirasın bir parçası olarak görülen bilgi, beceri, uygulamalar, anlatımlar ve ritüeller gibi etkinlikleri kapsadı.
'YELLİ YELEMEÇ NEDİR'
Gelenek, örf, adet ve kültürümüzün gelecek nesilelerimize aktarılmasının önemine dikkat çeken Uzman Müzeolog Selam Korkmaz 'Bu tür etkinliklerin ülke genelinde ilköğretim seviyesinden başlanarak tüm okularda düzenlenmesi gerektiğin belirterekn şu ifadelre yer verdi;
'Yelli Yelemeç de Alanya'nın somut olmayan miraslarından ve bu tür miraslarda korunan şey esas itibariyle yeniden yaratım sürecidir. Dolayısıyla aktarımında da yeniden yaratım süreci önem taşır. Esas itibariyle Yelli Yelemeç olarak adlandırılan şey bir oyun fakat biz bunu biraz daha zenginleştirdiğimizden dolayı etkinlik olarak isimlendirdik.
Yelli Yelemeç oyununun temelinde şu var: Soğuk, fırtınalı (yelli) havalarda çocuklar bir araya geliyor ve içlerinden biri beyaz bir bayrak taşıyor. Hep bir ağızdan ‘yelli yelemeç, bulgur bulamaç, verenin altın başlı bir oğlu olsun, vermeyenin yağır başlı bir kızı olsun’’ diyerek mahalledeki evleri geziyorlar. Evlerden çeşitli malzemeler toplanıyor ve toplanan malzemeler ile bir yiyecek elde edilip yeniyor. Neticede ise soğuğun, fırtınanın dineceğine inanılıyor.
Elbette bu işin en kârlıları çocuklar oluyor. Alanya’nın yarım yaylası Tepe Mahallesi Araplı mevkisinde Fatma Kutu’nun tarihi evinde gerçekleştirdiğimiz etkinliği şöyle özetleyebilirim. Konuğumuz Ayşe Tayyar teyze ile oldukça keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Bizlere Alanya ve oyunlara dair güzel bilgiler aktardı. Geçmişte düğünlerde def çalarmış. Bizlere de çaldı ve söyledi, var olsun. Ardından gruptaki çocuklardan kimin bayrağı taşıyacağını ve kimlerin evlerden malzeme toplayacağını tespit etmek için tekerleme kullandık. Beyaz bayraklı çocuk önde, diğerleri arkasında, hep bir ağızdan ‘yelli yelemeç, bulgur bulamaç, verenin altın başlı bir oğlu olsun, vermeyenin yağır başlı bir kızı olsun’ diyerek mahalleyi gezdiler. Evlerden un, şeker ve yağ topladılar. '
Diğer konuğumuz Ayşe Sevimler abla, ev sahibimizin yanı sıra mahalleden Hatice Çaltı’nın da yardımıyla bu malzemelerle nefis bir un helvası yaptı. O sırada öğrencilerle bir bilmece oyunu da oynadık. Helvamızı keyifle tükettik. Soframızda güzel Alanya’mızın muzu ve mandalinası da vardı. Böyle oyunlar belirli bir bağlamda anlam taşır. O bağlamı yeniden yaratamazsanız oyunun hiçbir anlamı olmaz. Oldukça keyifli geçen bu etkinliğimizi Okul Müdürü Sayın Zeki Bilgin ve Müdür Yardımcısının da katıldığı belge ve hediye takdim töreni ile sonlandırdık. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde gerçekten adını sayamayacağımız kadar çok kişinin emeği var. Konuklarımız başta olmak üzere katılımcılarımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu gönderiyi Instagram'da gör