Kızılçam ve Maki Bitki Örtüsü yangın sonrası yeniden çimlenip yeşerir mi
Türkiye orman yangınlarıyla boğuşuyor. Başta Akdeniz ve Ege bölgelerinde ormanlık alanlarımız bu yangınlarda küle döndü. Peki yanan Kızılçam ve Makilik alanlar yeniden yeşerecek mi? ODTÜ, Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Dr. Funda Özdemir Değirmenci 'Kızılçam ve Maki Bitki Örtüsü yangına uyum sağlamış türlerdir ve tohumları yangında zarar görmez..' dedi..
Kızılçam ağaçları ve Maki Bitki Örtüsü dünyada en geniş Türkiye'de yayılış göstermektedir. Ülkemizde başta Akdeniz, Ege ve Marmara sahil ve sahil ardı bölgelerde rastlanır. Bu bölgelerimizde yangınlar kısmen devam ediyor. Birçok bölgede ekiplerin cansiperhane söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor.
KIZILÇAM VE MAKİ BİTKİ ÖRTÜSÜ YANGIN SONRASI YENİDEN ÇİMLENİP, YEŞERİR Mİ?
ODTÜ, Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Dr. Funda Özdemir Değirmenci konuya ilişkin olarak 'Kızılçam ve maki bitki örtüsü yangına uyum sağlamış türlerdir yani kızılçam kozalakları ve tohumları yangında zarar görmez' ifadelerini kullandı
Dr. Funda Özdemir Değirmenci'nin değerlendirmeleri şöyle;
- Kızılçam ve maki bitki örtüsü yangına uyum sağlamış türlerdir yani kızılçam kozalakları ve tohumları yangında zarar görmez dolayısıyla yangından sonraki bahar ayında çimlenir. Maki bitki örtüsü yansa da kökleri yanmaz sonraki baharda yeniden sürgün verebilir.
- Yanan alanlar ağaçlandırma yerine koruma altına alınmalıdır (Anayasamızın 169. maddesi). Ancak tohumun yeterli bulunmadığı yerlerde ağaçlandırma yapılabilir.
- Yanan kızılçam ormanları yerine başka türlerin ağaçlandırmada kullanılması ekolojik ve genetik kirliliğe sebep olmaktadır.
- Ülkemizde ağaçlandırma sadece Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. TEMA gibi kurumlar bunun için bağışta bulunur ve süreci takip eder.