Günlük kiralık evlerin önüne geçilemiyor: 80 bin TL'ye kiralık daire

Geçtiğimiz Aralık ayında çıkarılan yönetmelik ile ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan mülklerini kiraya vermeleri yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Yabancılara yönelik kiralama amacı güden bu uygulama Türk vatandaşları için Alanya'daki fahiş kiraların ana nedenlerinden kabul ediliyor ve sık sık şikayetlere konu oluyor. Günlük kiralama uygulaması ise yasak olmasına rağmen internet üzerinden yüksek bedellerle devam ediyor. Alanya'da evlerin aylık 80 bin TL'ye kadar kiraya verildiği görülüyor.

© Alanya Gazetesi

Bölgedeki fahiş kira artışları ve belgeli turistik konaklama tesislerinin iş kapsamına destek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı imzalı "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İZİNSİZ, VERGİSİZ TATLI GELİR; Günlük kiraya verilen apartman ve sitelerde ikamet eden diğer mülk sahiplerinin gürültü ve güvenlik sorunu nedeniyle sık sık şikayetlerine konu olan 'günlük kiralık' uygulaması yasak olmasına rağmen Alanya'da halen devam diyor. Dünyaca ünlü bir emlak sitesi ve Facebook gibi sosyal medya platformları bu tür ilanlarla dolu. İzin belgesiz evini kiraya veren mülk sahipleri, vergisiz tatlı bir gelir nedeniyle Türk vatandaşlarına evini kiraya vermek istemiyor..

Günlük kiralık evlerin önüne geçilemiyor: 80 bin TL'ye kiralık daire

Rusya ve Avrupa ülkerinde yoğun olarak kullanında ABD merkezli airbnb.com isimli platform üzerinde Alanya'da çok sayıda mülkün günlük kiralık olarak yüksek fiyatlara kiralanabildiği görülüyor. 

Günlük kiralık evlerin önüne geçilemiyor: 80 bin TL'ye kiralık daire

DENETİMLER ARTTIRILMALI

Bu tür kiralamalar nedeniyle Türk vatandaşlarına ev kiralamak istemeyen mülk sahipleri, şehirdeki kiraların katlanmasına neden oluyor. Kiralar nedeniyle de hayat pahalılığının katlanarak arttığına dikkat çekiliyor. Oturduğu apartmanda bir dairenin günlük kiraya verildiği belirten bir vatandaş 'Binaya giren çıkan sayısı belli değil, her gün değişik ve kriminal tipte insanlarla merdiven ve asansörde aynı ortamda bulunmak durumunda kalıyoruz. Geç saatlere kadar gürültü yapılıyor.' yetkililerin bu kiralamarı yasaklaması yerinde bir karar ancak denetimlerin daha da sıklaştırılması gerekiyor.' dedi.

Facebook platformunda günlük kiralık ilanı verilen bir dairenin bedeli depozito dahil aylık 2200 euro(yaklaşık 80 bin TL)Dairenin izin belgesinin olup olmadığı bilinmiyor. Kiralama sonunda depozito tutarının çeşitli gerekçeler gösterilerek iade edilmediği öne sürülüyor.

AĞIR CEZASI VAR; İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. İzin belgesiz turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlerin cezası ise 500 bin TL’ye çıkıyor. İhlalde ısrar edilmesi halinde ceza miktarı 1 Milyon TL’ye kadar ulaşabiliyor.

 

Profesör Daron Acemoğlu Nobel alan 3. Türk oldu
230 bin öğretmenin beklediği kanun dün TBMM'de yasalaştı: Öğretmene dokunan yandı!
Alanya'da güneşlenen Rus turist hayatını kaybetti
Oğlunu öldürüp eşini de ağır yaralayan şahıs tutuklandı
Skandal: Belediyenin eski araçlarını temizleyip 'yeni alındı' denilmiş
İstilacı Sivrisinekler Alanya'da
MÜSİAD’DAN eğitime özel destek
Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi