Alanya'da inşaat sektörü çöktü: Çözüm ve öneriler ortada
Tüm ülke genelinde olduğu gibi Alanya'da İnşaat çöktü. 400'den fazla sektörü dolaylı olarak etkileyen bu çöküş nedeniyle Alanya'yı sert bir kış ve ekonomik açıdan sıkıntılı günler bekliyor. Konkordato ilan eden dev şirketler, batan inşaat ve emlak firmaları, yarım kalan projeler, kentsel dönüşüm, ikamet ve günübirlik kiralama sorunu gibi başlıca etkenlerden dolayı Alanya, elde kalan binlerce dairenin çöplüğü haline geldi. Mesimo İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrem Musluoğlu 'Bir çok şirket bugün malumun kurbanı oldu. Önümüzdeki aylarda kentimize döviz girdisi sağlayan ve binlerce vatandaşımızın ekmeğini kazandığı sektör daha da ağır yara alacak. Çözüm önerilerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. ' dedi.
Türkiye'de geride bıraktığımız 8 aylık dönemde konkordato başvurusunda bulunan 908 firmanın yaklaşık yarısına yakını(401 firma) inşaat sektörü. Alanya'da irili ufaklı birçok inşaat ve emlak şirketi iflas bayrağını çekerken, milyonlarca dolarlık yatırımları olan bazı dev şirketler de konkordato başvurusunda bulundu. 400 farklı sektörle paralel olduğu bilinen inşaat sektöründe 'ikamet yasağı' kriziyle başlayan çöküş hızla devam ediyor. Şirketlerin çekleri yazılıyor, karşılıksız çekler nedeniyle icra müdürlükleri dolup taşıyor. Firmalar piyasaya borcunu ödeyemiyor. İşletmeler işçi çıkartıyor. Projeler yarım kalıyor veya süresiz askıya alınıyor. Geçtiğimiz aylarda mali sıkıntılar nedeniyle sektörden intihar ve intihar girişimi haberleri ise durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
Alanya'nın köklü inşaat firmalarından Mesimo İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrem Musluoğlu sektördeki daralmanın kış aylarında çok daha ciddi neticeleri olabileceğine dikkat çekti.
Musluoğu sektöre ilişkin değerlendirmesinde 'Fiyatları doğrudan etkileyen demir, beton ve işçilik gibi maliyetlerdeki artışın yanında 'ikamet yasağı' gibi talihsiz bir uygulama bugün amacı dışına çıkmış görünüyor. Gelinen noktada krizden çıkış arayan firmaların önünde bir engel olarak duruyor.' dedi.
Çöken inşaat sektörünün kurtarılmasının önemine dikkat çeken Musluoğlu açıklamasında sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi;
YATIRIMCIYI KAÇIRAN, İNŞAATI BATIRAN 'YASAKLAR'
Konuta olan talebin azalması sektörün daha daralmasına sebep oldu. Alanya geneli satılık, boş daire 'çöplüğüne' dönüştü. İkamet yasağıyla bıçak gibi kesilen talep, aynı zamanda yatırımcının da yönünü farklı ülkelere çevirdiğini gösteriyor. Mülk sahibi olacak olan yatırımcı, ikamet alamadığı için evine oturamayacak, hem de dairesini 'günlük kiralama yasağı' nedeniyle kiraya vermek istediğinde kiralayamayacak. Mevcut durumda sadece yatırımcı bir daire değil, sadece bir tapu kağıdı satın almış oluyor.
MALİYETLERİN DÜŞECEĞİNİ DÜŞÜNMEK HAYALPERESTLİK OLUR.
Öte taraftan konut ve işyeri fiyatlarını doğrudan etkileyen (demir, beton, işçilik) kalemlerinde yaşanan yüzde yüz seviyesindeki artışlar sektörün yönünü olumsuz etkiliyor. 2022 yılından bu yana inşaat maliyetleri özellikle %900 civarında bir artış görülüyor.%900 lük bir atışın bundan sonra da dengeye oturacağını düşünmek hayalperestlik olur.
KONUT KREDİLERİNE ULAŞIM SIKINTISI
Konut kredilerindeki finansmana ulaşım yöntemindeki zorluk, geri ödemelerin çok yüksek olması bankaların konutlardaki kredilendirme oranlarının çok düşük olması sebebiyle Türk vatandaşlarının konut satın alması pek cazip görünmüyor. Son 3 yıldır inşaat şirketlerine ticari kredi kullandırılmıyor. Bu nedenle de inşaatçıya kalan tek seçenek; yatırımcı.
ACİLEN MASAYA YATIRILMALI
-Konut kredisi ihtiyacı, -Finansmana erişim, -Enflasyon muhasebesinin sektör üzerindeki olumsuz etkisi, -Vergilendirme kolaylığı, -Yükselen maliyetlerin sektör üzerindeki olumsuz etkisi, -Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların acilen masaya yatırılması gerektiğini düşünüyoruz.
Alanya'da Kentsel dönüşüm için sözleşmeye imza atan ve bugün sayıları binleri aşan mülk sahibinin tedirgin bekleyişleri devam ediyor. Birkaç gün önce Alanya'da bir firmanın mali sıkıntılar nedeniyle Kentsel Dönüşüm projesini tamamlayamadığını ve bundan sonraki anlaşmalarının da askıya alındığına üzülerek şahit olduk.
İKAMET SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Üzerine basa basa tekrar vurgulamakta fayda var; Yabancıya emlak satışı dünyanın her ülkesinde vardır, ve o ülkenin ekonomisine ciddi döviz girdisi sağlar. Dolayısıyla yatırımcı da ödediği sahibi olduğu mülkünü yasal dayanaklar altında kullanmak ister. İkamet yasağı yatırımcının bu hakkını elinden alan bir uygulşama ki bir an önce bu sorun çözülmeli. Günübirlik kiralamar da turizmciye ve diğer kat maliklerine zara vermeyecek şekilde yeniden düzenlenebilir.